top of page

Om Trauma, Stress och PTSD

Några frågor och svar ...

stress%201_edited.jpg

Om Stress...

Det finns olika sorters stress. Den yttre som ofta är kopplat till tid, dvs att du har mycket att stå i, det är mycket som behöver göras, du har många bollar i luften och det kan bli övermäktigt.

Sen finns den inre stressen. Det är ett psykologiskt och emotionellt tillstånd du hamnar i ibland. Ditt nervsystem reagerar på någonting. Det kan vara dina tankar eller du kan ha blivit triggad av något som har aktiverat dina försvar och då signalerar kroppen att det finns en fara.

#stress #stresshantering

Children%20frolicking%20offroad_edited.jpg

Definitionen av trauma.

"En händelse i livet som din hjärna vid dess tidpunkt inte kunde omfatta".

On%20Fire_edited.jpg

Hur vet jag om jag har ett trauma?

Det finns olika sorters psykologiska trauma.

Enkla trauman är en enstaka händelse som satt känslomässiga djupa spår i dig. Orden enkel i detta sammanhang kan låta missvisande. Dessa trauman är långt ifrån enkla, om man definierar det som lätthanterade eller enkla att bota. Tvärtom. Det kan ha satt djupa spår som behöver en hel del behandling för att lösas upp.

Dessa trauman gör att du blir stressad om du hamnar i liknande situationer. En kraftig rädsla uppstår då du tror att samma hemska sak ska drabba dig igen?

Komplexa trauman har en annan uppkomst. Det skapas av olika skrämmande händelser, som ibland kan vara annorlunda i sin karaktär i förhållande till varandra, men som fortfarande har en gemensam nämnare - att du mår psykiskt dåligt då din hjärna blir påmind om dem.

När det gäller trauman så pratar man om triggers och flashbacks.

Då man är med om en emotionellt jobbig händelse, vilket kan vara alltifrån dödshot, våldtäkt, svek, övergiven, förd bakom kulisserna, se någon bli dödad eller svårt skadad, misshandel etc så händer något i hjärnan. Den får ett superfokus på... ALLT. Alla dina sinnen skärps och hjärnan minns under denna händelse hur det luktar runt dig eller en specifik doft som finns där du är, dina ögon registrerar så mycket de kan, dina öron hör så mycket de kan och din känsel är givetvis aktiv. Hela kroppen med alla sinnen registrerar omgivningen och kanske även dig själv.

Så. Senare kan du känna samma doft i något annat sammanhang  - denna doft har blivit en trigger - för att din kropp och/eller hjärna kan minnas hur känslomässigt upprörd ( stressad) du blev den gången du senast kände doften.

Minnet och/eller känslan som nu kommer upp pga doften du känner blir en flashback.

När man får flashbacks blir nervsystemet på alerten och ditt försvarssystem slår på.

#trauma #psykologiskttrauma #traumabehandling

Greek%20Ancient%20Sculpture%20of%20Warrior_edited.jpg

Egentligen finns det inget som hotar  - ändå känner jag att jag behöver försvara mig?

Försvarssystemet är kopplat till rädsla.

Vi har tre sätt att försvara oss:

- Flykt

- Fight ( Slåss )

- Freeze ( Spela död )

När vi varit med om en jobbig händelse, kanske blivit så rädda att vi trott vi ska dö, så kickade ditt försvarssystem in. Man kan inte på förhand veta vilket försvarssystem som styr dig i ett sånt läge. Det kan också vara olika försvar som kickar in vid olika jobbiga händelser i livet.

Man kan ha varit med om en olycka och man bara blev helt paralyserad ( Freeze )  för att vid en annan liknande händelse börja slåss?

Trauman kan man också få av verbal misshandel. Man kan ha växt upp med föräldrar som bara sagt nedvärderande saker om en. Eller blivit mobbad i skolan och fått höra hur värdelös man är?

I dessa situationer sätter också vårt försvarssystem in. Man känner sig trängd och kanske vill fly?

Senare i livet då du hamnar i liknande situationer, där du känner dig trängd, minns kroppen och känslorna, och beter sig på samma sätt som den gjorde då.

Du börjar svettas, hjärtat börjar slå fortare, du känner rädsla/ilska/irritation/skräck och vill försvara dig.

Om du går tillbaka och funderar på definitionen av trauma så kan man lätt förstå att de flesta trauman får man i sin barndom. Man har en outvecklad hjärna som barn och det blir således många händelser som man inte kan förstå hur man ska hantera.

När man blir äldre så förstår man hur man ska hantera jobbiga händelser ( inte alla förstås ) och sen, när man blivit äldre, vet man att en del saker inte är farliga men din hjärna och dina känslor verkar inte förstå det. Din kropp verkar spela ett spratt med dig när den varnar dig för något som du kan klara ut på ett enkelt sätt.

Tapping-Therapy-Online_edited.jpg

Kan man bota trauma?

Ja. Det går att bota och lindra de symtom man har av trauman.

Det finns flera olika metoder för detta. Samtalsterapi, Meditation, Mindfulness, yoga, andningsövningar, sjunga, EMDR, NLP, samt är tapping och havening är några axempel på behandlingsmetoder mot trauman och stress.

Att kombinera detta är att föredra.

På denna sida kan du boka Samtalsterapi, Tapping och Havening. I samtalsterapin ingår andnings- och avslappningsövningar. Du får också lära dig meditation och mindfulness.

Sat%20on%20the%20Rocks_edited.jpg

Måste jag berätta om mitt trauma?

Nej. Du behöver faktiskt inte berätta om det hemska du varit med om för att kunna bli behandlad. Med metoderna Tapping och Havening kan traumat behandlas utan samtal.  Klicka nedanför och läs mer om Tapping och Havening på Peaceful Heart Networks sida.

woman%20sitting%20on%20wing%20chair_edited.jpg

Vad är PTSD?

PTSD = PostTraumatic Stress Disorder är följden av trauman där flashbacks är vanligt förekommande.

bottom of page