29433118_10155793268643929_5374523431976

Lär känna mig

Relationer är det mest spännande som finns. Relationen till sig själv och till andra människor. Det är viktig att ha en bra relation till sig själv - för hur man än bär sig åt så är det till syvende o sist sig själv man ska umgås med dagligen.

Jag har jobbat med relationer, känslor och beteenden hela livet. Eller det vi kallar kommunikation.    

Att förstå sig själv - för att förstå andra.

Temat sträcker sig igenom alla mina professioner - som terapeut, skådespelerska, föreläsare, konstnär, lärare, boendestödjare inom socialpsykiatrin, intergrationspedagog, familjehemsmamma etc.

Mest i mitt liv har jag arbetat som skådespelerska. Jag har ingått i en fri teatergrupp, Teater Sörmland, som spelat turnerande skolteater, sommarteater och dramatiserat arbetssituationer på företag i deras kompetensutveckling.

2006 varvade jag teatern med att utbilda mig på PsykosyntesAkademin och 2010 var det examen.

Jag började ta emot klienter i samtal 2009.

Uppväxten var tillsammans med mina två föräldrar och en yngre bror. Jag kommer från en entreprenörssläkt där alla på min pappas sida hade mindre företag. Min pappa har byggföretag. Mamma var sjuksköterska som flyttade från Finland på 60-talet. Resten av mammas släkt bor kvar i Österbotten, där jag spenderat en hel del vinter - och sommarlov. Kvällarna spenderades mest på stadens olika bingohallar eftersom mormor & morfar älskade att spela bingo. Jag är således en rackare på att räkna på finska.

Språk är annars väldigt spännande. Jag har rest en hel del och jag försöker alltid lära mig räkna lite på språket där jag befinner mig och läser skyltar och lyssnar efter hälsningsfraser etc. Att säga Hej! Hej då! och Tack! på det lokala språket väcker alltid glädje där man är.

Språk för människor närmare varandra och det är kul att lära sig nya saker.

De arabiska bokstäverna och siffrorna är lite kluriga att lära sig. Men det skulle nog gått bra om jag bara hade givit det lite mer tid...

Olika kulturer är annars ett väldigt stort intresse hos mig. Kanske startade intresset tidigt eftersom den finska kulturen har präglat mig mycket. Men även den tjeckiska eftersom jag varit gift med en tjeckisk man under många år. Det har gjort att jag engagerat mig i många integrationsprojekt bl.a inom Röda Korset och Rotary. 

Min farfar hade grävmaskin och farmor drev ett litet pensionat. Där började jag arbeta i 11-årsåldern då jag kunde nå upp till mangeln som stod i källaren. För att sedan gå över till att städa rum och sedan städa i min farbrors städfirma och på ett konditori. Min frihetslängtan har gjort att jag skaffade jobb tidigt i livet för att kunna ha egen ekonomi och inte vara beroende av mina föräldrar. På konditoriet där jag städade ( och sen blev konditoribiträde ) hängde jag också med vänner efter skolan för att prata om det mest spännande - relationer - och livet.

Farmor betydde mycket för mig. Mina föräldrar hade mycket med sig själva men som alla föräldrar gör de så gott de kan - så gjorde även mina. Trots detta kan jag känna att det fattas en del saker från min uppväxt som ett barn skulle kunnat önska sig. T.ex mer känslomässig näring.

Nuförtiden är både far- och morföräldrar döda och nyligen gick även min mamma bort.

Mitt liv har dock inte alls varit präglat av död. Tvärtom. Jag har alltid haft en stark livslust och stor nyfikenhet. Jag har humor och gillar att busa. Om man ska berätta sånt som inte är lika smickrande så kan väl avslöjas att jag hängt en del på krogen under perioder i livet. Jag var gift i 23 år och efter skilsmässan dejtade jag en hel del. Det är kanske inte heller något att skryta över men jag är glad över de erfarenheter jag fått av den tiden. Smärtan, glädjen, euforin, spänningen, besvikelserna och alla andra starka känslor som kommer med att dejta är inget jag skulle vilja ha ogjort. Nu är dejtandet äntligen över då jag är tillsammans med min kärlek och suget efter att vara på krogen stillade sig rejält för länge sen. Men en favoritsysselsättning är fortfarande att fika, ta en AW eller mysigt restaurangbesök tillsammans med döttrarna, mannen, väninnor eller kollegor.

Att vara en livsnjutare fungerar bra i kombination med de allvarliga existentiella frågorna i livet. Dialoger på krogar kan ofta bli seriösa samtal som berör sorg, ilska och rädsla. Känslor som ska tas på allvar och tas om hand.

Handboll har varit en passion och jag spelade tills jag var 30 år då min andra dotter föddes. I tonåren hängde jag även mycket med hästarna på en 4H-gård, nära Nynäshamn, där jag växte upp. Tonårstiden formade mig mer som människa då jag for till Kansas, USA, som utbytesstudent. Jag har fortfarande tät kontakt med min värdmamma och familjen jag bodde hos.

1992 flyttade jag tillsammans med min dåvarande man och hela teatergruppen till Nyköping. Vi flyttade ut på landet där vi bodde i 18 år och fick två härliga döttrar.

Numera är jag frånskild och spelar inte så mycket teater längre - även om det händer då någon ber mig gestalta något. Somrarna 2018/2019 har jag varit ridande Skurkledare i Stuntshowen på High Chaparral.

Döttrarna har till viss del tagit efter vår konstnärliga ådra vilket har fört de till Göteborg och Stockholm där de nu lever sina vuxenliv.

Själv pendlar jag numera ofta till Linköping eftersom min partner bor och arbetar där och min plan är att börja ta emot klienter i stan.

Det konstnärliga intresset är stort. 

i början av 2000-talet gick jag en konstutbildning på Nyköpings Folkhögskola. Där fick jag lära mig de flesta tekniker inom måleri men även en hel del inom skulptur, keramik och grafik. Vi jobbade även i sten. Nu för tiden plockar jag gärna fram akvarellblocket och pastellkritor då jag skapar.  Som skådespelerska har jag gestaltat många spännande figurer men den som varit återkommande är Drottning Märta på Nyköpings hus i Nyköpings Gästabud.  Då den gjordes som musikal skrev jag många av sångtexterna. Skriver är också något jag gärna gör då tillfälle ges. Under året 2019-2020 har jag fått ge ut många krönikor i Tidningens Se Hit! I länken hittar du en av krönikorna. Bläddra till sid 29.

Fler finns i min blogg.

Läs mer om de utbildningar jag gått i min blogg. Klicka på den blå texten.

Kerstin är medlem i PsykosyntesFöreningen och lyder under tystnadsplikt och etiskt ramverk.

PsykosyntesAkademin Inre ledarskap och Terapeututbildning.

Stress och Traumabehandlare. / Peaceful Heart

Parterapi och Psykosyntes med Eva Sanner.

PsykosyntesFöreningen