top of page

” Hey white bits! You, you white bits!”

Jag ser skollaget för Liberal High i Kansas spela basket och på läktaren bakom mig hör jag en unge ropa. Vem ropar han till? Jag vänder mig om. Det är en liten treårig afroamerikansk pojke som skriker rakt mot …mig? ” Hey You, white bits!” kommer ur honom igen med ett avslutande långfinger i luften ackompanjerat av skrattande föräldrar. Det här har jag aldrig varit med om förut. Att bli hånad för min hudfärg. Som vit och blond blir man sällan diskriminerad.

Men den här texten ska inte handla om mobbning eller rasism utan om Status. Synonymer för ordet är: tillstånd, ställning, nuläge, anseende, rang, position etc. Som skådespelerska, terapeut, boendestödjare och workshopledare är jag fascinerad kring temat Status. Jag utforskar detta dagligen. Jag är förundrad över hur vi gör skillnad på folk och folk. För vi ägnar oss ständigt åt rangordning. Vi jämför och placerar folk i fack. Även oss själva. Att veta sin status är bra. Jag har tidigare i Se Hit skrivit om hur viktigt det är att veta vart man är – för att i framtiden kunna veta åt vilket håll man vill gå. Status är ytterligare en viktig ingrediens. Det finns en trygghet i att veta sin position – oavsett vilken den är. Därmed inte sagt att vi behöver vara nöjda med den. Om man vet hur statusen är – för sig själv och andra - så kan man också påverka den. Vetskapen om sin position i olika sammanhang ger oss kontroll över våra liv. Status handlar visserligen om ens värde men behöver därmed inte handla om ens människovärde.

Vi vill ha hög status. Hög Status betyder Respekt. Precis som i djurens värld överlever den som har högst status. Hög status betyder Makt. Jag tillhör en priviligierad sort i världen. Jag är blond, vit, bor i ett välbärgat land och tjänar pengar för att jag har ett jobb. När jag går genom tullen vart jag än är i världen kollar de nästan aldrig mina väskor. De tittar inte på mig som om jag skulle vara en brottsling. Tvärtom. Senast i Marocko fick jag t.o.m. passera en kontroll utan att visa passet trots att alla andra var tvungna att göra det. Även som priviligierad behöver man vara medveten om sin position. Man behöver vara ödmjuk om man har en maktposition. Det är som Bamse säger; ”Om man är stark behöver man vara snäll.”

Behöver status betyda att man har mycket pengar eller ett bra yrke? Ja, i vissa miljöer är det viktigt men inte överallt. I vissa sammanhang ger kunskap högst status. Som dramalärare fick jag veta av mina elever det som mest uppskattades hos kompisar - nämligen kreativitet. Mindre elever säger: ”Man vill bli kompis med den som hittar på roligaste lekarna.”

Jag förundras också ofta över hur fort statusen kan förändras. Hur man kan ha gott anseende och bli respekterad i ett sammanhang för att inte ha någon makt alls i en annan kontext.


Ens status blir mer synliggjort när man byter miljö och rollerna blir omkastade. Jag var ordförande i några föreningar där jag hade en naturligt hög ställning när jag fick jobb på HVB-hem för ensamkommande flyktingpojkar. Nu fick jag återigen uppleva hur vit och blond inte var till någon fördel. Jag hade en stark önskan då om att få bygga broar. Min tanke var att jag skulle lära killarna svenska och allt annat som hör samhället till och per automatik skulle de visa mig uppskattning. Så blev det inte riktigt. Jag satte mig inte in i killarnas nedärvda idé om vem som förtjänar högst status. Och vem hade det i deras värld? Ja inte sjutton var det en medelålders skandinavisk kvinna som inte kan prata deras språk i alla fall. Nej, nu var det Salim som de lyssnade på och således hade mest makt. En sträng arabisk man utan vårdutbildning?

Att i denna nya situation kunna orientera sig och veta vart makten fanns var extra viktigt då. Om jag skulle få mina önskningar och min vilja igenom behövde jag förstå hur jag kunde ha kontroll på situationen utan att ha egen makt. Och återigen blev det aktuellt för mig att förstå att ens tilldelade status inte handlar om ens människovärde. Men det är ett ämne jag får återkomma till vid ett senare tillfälle.


Denna krönika finner du i Tidningen Se Hit! som finns i butiker i Nyköping. Ännu finns den inte att läsa digitalt.

8 visningar0 kommentarer

Comments


bottom of page